Voedingsadvies

Waarom is er nood aan voedingsdeskundigen voor katten en honden?

Naar mijn gevoel worden voedingsdeskundigen nog niet als deel van de algemene dierenzorg aanzien. Eigenaars gaan langs bij de dierenarts en stellen daar hun voedingsvragen. Spijtig genoeg weten dierenartsen niet alles over voeding om zich ook hier een deskundige te noemen. In hun opleiding leerden ze over de voeding van dieren, maar dit niet van 1 diersoort maar van vele. In mijn opleiding is enkel gefocust op katten en honden (omdat deze dicht bij elkaar liggen iov voedingsnoden). Juist daarom vind ik de samenwerking tussen dierenartsen en voedingsdeskundigen heel belangrijk.

Wij als mens gaan ook eerst naar de huisarts, maar ook deze verwijst je door naar de diëtist voor een dieet of voedingsaanpassing. Dit zou een logisch gegeven moeten worden in de dierenwereld en daarom moeten eerst zoveel mogelijk dieren professionals, dierenliefhebbers en diereneigenaars dit weten. Want pas als ze alle informatie hebben over de voeding van hun huisdier, zullen ze een beslissing kunnen nemen over deze voeding.

Bijvoorbeeld: Whiskas is een heel bekend merk; veel katten krijgen dit te eten. Zouden eigenaars dit nog geven als ze wisten dat: er suiker in verwerkt zit (en whiskas niet verplicht is dit op de verpakking te vermelden) of dat er maar 4% dierlijke producten inzitten als ‘vlees’ maar dit letterlijk elk deel van een dier kan zijn (ook de niet voedzame delen zoals pluimen of hoeven). En dit is lang niet het enige voer of de enige bevindingen van het voer dat we vandaag in de dierenwinkel uit kunnen kiezen. En we kunnen uit een veel te groot assortiment kiezen en elk hebben ze mooie slogans die van alles beloven; maar zijn deze zaken altijd in het voordeel van ons huisdier? Nee, meestal worden de trends van de menselijke voeding gevolgd. Zo heeft Edgard & Cooper een voer op de markt gebracht dat vegetarisch is (voor honden en katten); dit voldoet niet aan de noden van deze dieren, maar is in lijn met de trends bij de mensen.

De wetten rond dierenvoeding zouden volgens mij herbekeken moeten worden en aangepast naar wat de noden zijn van de dieren! Want in België (en niet alleen hier) is dierenvoeding onderworpen aan bepaalde richtlijnen en wetten, maar deze zijn eigenlijk voor mensen. Dit wil zeggen dat als dierenvoeding goed is voor de mens, het volgens deze richtlijnen/wetten ook goed is voor het huisdier in kwestie. Al denk ik dat veel mensen het over eens zullen zijn dat mensen en bv honden of katten totaal niet dezelfde voedingsnoden hebben!

Laten we de 4% ‘vlees’ die we terugvinden in Whiskas eens omdraaien naar een situatie bij ons als mens. Zou u een steak op restaurant bestellen en akkoord gaan dat er maar 4% daarvan effectief koe is (dus geen steak maar gewoon 4% van iets van de koe)? De andere 96% is dan puur goedkoper vulmiddel en/of smaak en geurstoffen. Ik denk dat er niet veel mensen zullen zijn dat hiermee akkoord zouden gaan, vooral als je voor die steak dezelfde prijs zou moeten betalen als een gewone steak.

Meer te weten komen over wat ons doel is?

Meer te weten komen over onze voedingscheck?

Meer te weten komen over ons voedingsplan of adviesplan?

Meer te weten komen over onze infosessies? (Zowel gratis als betalend)