Het sphynx ras

Omdat het fokken van dieren in onze ogen met groot respect voor de dieren en hun noden moet gedaan worden, heb ik een opleiding tot kattenfokker gevolgd bij het centrum van afstandsonderwijs. En op 6 april 2022 kreeg ik mijn diploma uitgereikt.

Nadien heb ik een ervaringsstage gedaan bij Cattery De Stenen Molen (Brits Korthaar en Langhaar) om de zaken die ik leerde in mijn opleiding ook effectief te kunnen oefenen. Ik heb er dan ook immens veel bijgeleerd en er een nest kittens gevolgd van geboorte tot vertrek naar hun nieuwe thuis. Ik zal haar en alle katten (en honden) eeuwig dankbaar blijven voor de ervaringen die ik er kon opdoen!

Daarnaast zijn we aangesloten bij een kattenvereniging nl Felis Belgica die deel uitmaakt van de FIFe. (Voor meer informatie kan u het logo aanklikken, van zowel FIFe als Felis Belgica.)

cattery

Onze mamapoezen hebben 1 nestje per jaar en hun lichaam krijgt dus de nodige tijd om te herstellen na een nest kittens. Daarbij krijgen ze tijd om van hun leven te genieten zonder kittens. Hun DNA wordt onderzocht voor erfelijke afwijkingen die reeds kunnen gevonden worden, specifiek zijn dit: HCM (Hypertrofische Cardiomyopathie), PKD (Polycystic Kidney Disease), CH (Cerebellaire Hypoplasie) en CMS (Congenital Myasthenic Syndrome). Spijtig genoeg zijn nog niet alle vormen van HCM gevonden in het DNA en daarom krijgen ze jaarlijks een echo hiervoor.

Daarnaast gaan ze zoals elke andere kat, op een jaarlijkse dierenarts controle. Dit om de algemene gezondheid te bekijken, vaccinaties in orde te brengen, een snaptest voor FIV (Kattenaids of Feline Immunodeficiency Virus) en FeLv (Feline Leukemievirus) uit te voeren. Maar ook om een bloedstaal te laten nemen. Dit laatste doen wij om er zeker van te zijn dat de mamapoes haar lichaam of aan het bekomen is van een nest of klaar is voor een volgende.

Onze kittens kunnen pas uitgekozen worden als ze 5 weken oud zijn, er kan vroeger ook niet op bezoek gekomen worden. Men kan zich wel al op de wachtlijst zetten. Als de kittens een leeftijd van 5 weken bereikt hebben (en volledig gezond zijn) krijgen de eerste mensen van de wachtlijst een mailtje over de beschikbare kittens.

Je wordt dus als VIP bekeken en krijgt als eerste de kans om een kitten te reserveren of te komen uitkiezen. Als ze 6 weken oud zijn wordt op al onze andere kanalen bekend gemaakt dat er kittens zijn die een gouden mandje zoeken.

Opgelet: bij het reserveren van een kitten zal een voorschotfactuur worden opgemaakt van 50% van de aankoopprijs, pas als deze voldaan is zal de kitten effectief voor u gereserveerd zijn.

Prijs (incl BTW) is €1500 

cattery
cattery
Liefde en aandacht nodig 100%
Vocaal 100%
Activiteitsniveau 65%
Verzorging 50%
Haarverlies 25%

Iedere kandidaat moet een vragenlijst invullen, zodanig wij een beeld kunnen vormen van waar onze kittens zullen terecht komen. Dit doen we om te voorkomen dat een sphynx kitten in een thuis terecht komt die ofwel niet weten wat te verwachten van een kitten en/of sphynx , ofwel hier niet klaar voor zijn. Het is namelijk zo dat dit ras veel aandacht en nabijheid vraagt, een hogere verbranding heeft (en dus meer moet eten), vocaal zijn en deugnieten eerste klas! Ik vergelijk ze steeds met een kruising tussen een kat een hond en een aapje.

De kittens gaan op een leeftijd van 13 weken naar hun nieuwe thuis. Dit is bewust een week langer dan de wet opgelegd. Op deze manier krijgen ze een extra week om te herstellen van hun castratie/sterilisatie. Dit is dus in functie van hun gezondheid!!

Bezoek aan onze Cattery is enkel mogelijk op afspraak en als de kittens 5 weken of ouder zijn! We zullen steeds vragen om zowel de handen te ontsmetten, alsook schoenbescherming aan te doen. Dit lijkt misschien overdreven maar naast de kwetsbare kittens, hebben wij ook Luna met haar immuunziekte/allergiëen en astma om rekening mee te houden. We zijn dus liever te voorzichtig dan Luna die weer een opstoot krijgt. Alvast bedankt voor jullie begrip!