Het verhaal van Luna

Maak kennis met ons gezin

Luna is geboren op 20 juni 2016 als een gezonde kitten in een geregistreerde Cattery in België. Spijtig genoeg konden haar baasjes op een bepaald punt niet meer voor haar zorgen en werd ze in het voorjaar van 2020 in een opvangtehuis voor katten opgevangen. Je kon toen duidelijk zien dat ze niet gezond was en niet de juiste zorgen had gekregen. In het opvangtehuis kregen ze haar gewicht stabiel, maar voelden ze dat dit niet het enige probleem was die ze had. De dierenarts in hun buurt bleek nog nooit een sphynx te hebben ontmoet en wist ook niet goed wat er juist mis was. Daarom kreeg ze heel hoge dosis cortisone voorgeschreven. Maar na deze medicatie even in te nemen, was haar toestand niet 100% verbeterd en stond ze enorm opgezwollen. Dus gingen ze op zoek naar informatie over sphynx katten en welke zorg ze extra nodig hebben. Ik kwam hun schreeuw om hulp tegen en stuurde een berichtje met alles wat we hadden geleerd door Vida. Ze deden er alles aan om Luna zo goed mogelijk te helpen

Over ons

Maar een paar maand later zochten ze een andere thuis voor haar, omdat ze aanvoelden dat ze meer gespecialiseerde zorg nodig had, die ze niet konden bieden. Ze wouden dat haar nieuwe thuis ervaring had met special needs katten en het sphynx ras.

Eens bij ons aangekomen; gingen we onmiddellijk bij de dierenarts. Na onderzoeken bleek dat ze een zware longontsteking had en astma. Eens dit onder controle was en haar te hoge dosis cortisone afgebouwd was; konden we haar tanden onder handen laten pakken. Ze had er duidelijk last van, ze stonk uit haar bek, vuurrood tandvlees en enkele tanden was ze al kwijt en anderen stonden heel los. Uiteindelijk werden verschillende tanden getrokken en de rest mooi opgekuist. De dierenarts waarschuwde dat Luna waarschijnlijk nog last zou hebben van haar tanden en dat haar tandenpoetsen een goede manier was om haar te helpen haar tanden schoon te houden. Maar daar was ze nog niet aan toe.

En ondertussen kwam Luna meer en meer uit haar schulp; ze begon te spelen en spinnen kan ze als de beste.

Maak kennis met ons gezin

Spijtig voor ons meisje was dit nog niet het laatste van haar medische problemen, want ze stond continu vol uitslag. Zolang ze de cortisone kreeg had ze hier geen last van, het werd erdoor gemaskeerd maar het probleem niet aangepakt. Nu stond ze soms in enkele minuten vol vuurrode uitslag, dat verschrikkelijk jeukte. Na verschillende testen en opzoek gaan naar haar allergieën; kwamen we erop uit dat haar voeding geen gluten mocht bevatten, alsook niets van toevoegingen (geen kleur-, geur- en smaakstoffen; geen conserveermiddelen).

Over ons

Maar ook met het dieet kon ze soms heel plots echt vol uitslag staan; daarom gingen we verder op zoek naar de oorzaak.

Tot we voor de zoveelste keer bij de dierenarts waren en één van de dierenartsen opmerkte dat het erg op FUP of Feline Urticaria Pigmentosa leek. Dit is een zeer zeldzame ziekte bij katten en amper onderzocht. De enige gevallen die geregistreerd staan, zijn sphynx katten of devon rex katten. Er bestaat ook geen test die letterlijk zegt: “positief voor FUP”; de diagnose wordt gesteld op basis van uitsluitsel. Dus opnieuw testen en afwachten. Even later konden we echt alles uitsluiten en verdiepten we ons in FUP.

Maak kennis met ons gezin

Simpel uitgelegd is het een immuunziekte waarbij haar immuunsysteem te hard reageert op onbekende stoffen en hierdoor een typische vorm van uitslag optreed. Kleine rode bolletjes over heel het lichaam, die heel erg jeuken. Het probleem bij katten is dan ook dat ze dit open krabben, dit ontsteekt door hun vuile nagels en daarop reageert haar immuunsysteem dan weer. En zo de vicieuze cirkel rond. Je kan ook zien dat ze hier opstoten van had. En dit ligt aan het feit dat stoffen waar een allergie kan op voorkomen, heel de reactie uitlokken of kunnen verergeren. Dus alles werd aangepast bij ons! We kuisen met speciale producten waar geen allergenen in zitten, hetzelfde geldt voor de wasproducten die we gebruiken, en al het eten en snacks voor de katten wordt gelabeld als er allergeen inzitten of als ze er een reactie op had.

Maar ook kattenbakgrind moest aangepast worden. Maar ook bv moeten we erg oppassen met mensen die op bezoek komen en mensen die haar aaien.

Er komt best veel bij kijken, maar ondertussen zijn we dit allemaal al gewoon en kunnen we haar symptomen onderdrukken als ze nog maar net optreden. Al heeft ze een tijdje moeten rondlopen met jasjes en banden; omdat ze haar huid niet de tijd gaf zich te herstellen.

Luna vind de vele zorg vaak te veel, maar blijft wel alles toelaten omdat ze weet dat we haar helpen. Ze is dan ook echt gehecht aan ons en zou heel de dag aan ons willen plakken als dat mogelijk was. We hadden ook de eer gehad om haar te mogen voorstellen bij een Canadees kat magazine; daar zitten ze al veel verder op de zorg van katten met speciale noden en elke maand mag er een kat zijn/haar verhaal doen. Omdat Luna haar FUP een niet veel voorkomende aandoening is wou ik via dit magazine alvast wat informatie verspreiden